Nieuws

Delen uitzendingen update

We hebben de manier waarop privé uitzendingen gedeeld worden aangepast. Het gaat hier om de verschillende manieren om uitzendingen te delen onder "Delen uitzendingen", dus "Mediaspeler embed", "Link livestream", "RSS" en "Stream url". Ook het delen van individuele opnames "Delen link" en "Mediaspeler embed" is aangepast.

Het gaat hierbij steeds alleen om de privé link die aangemaakt word. De publieke links zijn ongewijzigd gebleven.

Wat is er aangepast?

Tot vandaag werden er "access keys" gebruikt om toegang te geven tot privé items. Dit was een extra sleutel die toegevoegd werd aan de publieke link om deze te ontsluiten. Voor de link livestream zag dit er bijvoorbeeld zo uit:

Publieke link: https://kerkdienstgemist.nl/streams/622341/link
Privé link: https://kerkdienstgemist.nl/streams/622341/link?access_key=abcdefghijklmn

Al deze access keys zijn vervangen door "shares".

Zo ziet een share link eruit: https://kerkdienstgemist.nl/s/ABC-DEF-GHI

Wat zijn de voordelen van de nieuwe deel links?

De nieuwe shares hebben een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat de URLs gemakkelijker zijn: https://kerkdienstgemist.nl/s/ABC-DEF-GHI kan gemakkelijker overgetyped worden van een trouw- rouwkaart of gemeenteblaadje dan https://kerkdienstgemist.nl/streams/622341/link?access_key=dtIch-b4CGX_x_wA.

Daarnaast hebben de nieuwe URLs een aantal technische voordelen, waardoor toekomstig werk wat eenvoudiger gemaakt word.

Wat merk ik hiervan?

Niet zo veel. U kunt nog steeds deel links of embeds aanmaken in de beheeromgeving onder "Delen uitzendingen", ook kunt u nog steeds een opname delen via "Delen link" of "Mediaspeler embed".

Het verschil is dat de link er nu zo uitziet: https://kerkdienstgemist.nl/s/ABC-DEF-GHI in plaats van de link die u gewend bent. Ook in de embed codes word de link vervangen.

De publieke URLs blijven gelijk aan de huidige situatie.

Waarom is deze aanpassing gedaan?

We zijn bezig met een groter project om, op termijn, het mogelijk te maken om vooraf een uitzending besloten of openbaar te maken. Dit is een zeer groot project. Een aantal van de projecten die we nu doen zijn voorbereiding hierop. Bijvoorbeeld de privacy instellingen die we in mei gedaan hebben.

De oude access keys werkten prima maar waren voor ons, aan de achterkant, erg complex. Daarom hebben we ze nu vervangen.

Zijn nu alle links die ik gedeeld heb niet meer geldig?

Alle privé links die al gedeeld zijn door ze bijvoorbeeld op een rouw- trouwkaart te drukken zijn nog gewoon geldig. Wel zullen bezoekers een redirect krijgen.

Kijkers die via https://kerkdienstgemist.nl/streams/622341/link?access_key=dtIch-b4CGX_x_wA een trouwdienst willen kijken zullen geredirect worden naar https://kerkdienstgemist.nl/s/dtIch-b4CGX_x_wA. De meeste bezoekers zullen dit niet merken.

De nieuwe links zijn een stuk makkelijker in gebruik. Daarom raden we aan om ze, waar mogelijk, te vervangen. Dit doet u door een nieuwe link aan te maken en het gebruik van de oude link te vervangen door de nieuwe.

Denk daarbij aan:

De Stream url doet het niet meer, wat nu?

Privé Stream URLs kunnen gebruikt worden om uitzendingen af te spelen in mediaspelers. Omdat we geen inzicht hebben in welke mediaspelers deze Stream URLs allemaal gebruikt worden kunnen we niet testen of de redirect door alle mediaspelers ondersteund word.

In de meeste gevallen zal het goed gaan, maar het kan dus zijn dat u, of een bezoeker van uw kerk, niet meer op dezelfde manier naar een mediaspeler kan luisteren via een Stream URL.

Als beheerder kunt u het volgende doen:

Maak een nieuwe Stream URL aan en stuur deze naar de betreffende persoon. Let op met het verwijderen van de oude URL, bij veel andere luisteraars zal het nog wel werken.

Als kijker of luisteraar kunt u het volgende doen:

Stel de nieuwe URL in die u van de beheerder gekregen heeft. Of als u geen nieuwe URL gekregen heeft, pas dan de URL aan die u gebruikt. Vervang in uw mediaspeler https://kerkdienstgemist.nl/streams/<een getal>.<extensie>?access_key=<een code> door https://kerkdienstgemist.nl/s/<dezelfde code>.<extensie>. Dus bijvoorbeeld https://kerkdienstgemist.nl/streams/1234.m3u8?access_key=abcdefghijkl vervangen door https://kerkdienstgemist.nl/s/abcdefghijkl.m3u8.