Nieuws

Update: Ondersteuning Smart-TV's

De afgelopen weken hebben wij veel vragen gekregen over het gebruik van smart-tv's. Mensen konden bijvoorbeeld eerst wel via hun smart-tv gebruik maken van Kerkdienstgemist en nu niet meer. In dit artikel leggen we uit waardoor dat kan komen en vertellen we welke alternatieven er zijn.

Waarom werkt Kerkdienstgemist niet (meer) op mijn smart-tv?

We updaten de website van Kerkdienstgemist voortdurend. Dit doen wij om nieuwe mogelijkheden beschikbaar te maken, maar ook om Kerkdienstgemist goed te laten werken met nieuwe apparaten. Zoals de nieuwe variant Chromecast of nieuwe versies van browsers.

De meeste mensen bezoeken Kerkdienstgemist via een moderne browser. Het is dus belangrijk dat wij de meest recente browsers goed ondersteunen. Oudere browsers en apparaten ondersteunen we zolang mogelijk. Ook als deze zeer sterk verouderd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om Internet Explorer 11 of hele oude iPads en telefoons.

Soms komt er een eind aan die ondersteuning. Dan kunnen wij Kerkdienstgemist niet meer laten samenwerken met zeer verouderde apparaten. Om ervoor te zorgen dat Kerkdienstgemist wél werkt op moderne apparaten blijven wij wel doorontwikkelen. Er komt dan een moment waarop oude apparaten geen gebruik meer kunnen maken van Kerkdienstgemist.

Afgelopen 25 juli was zo'n moment. We hebben toen een grote update gedaan.
Om deze update te doen moesten wij de ondersteuning voor Internet Explorer 11 stoppen. Hierdoor werkt Kerkdienstgemist niet meer met Internet Explorer 11.

Internet Explorer 11 is zo oud dat ook Microsoft zelf Internet Explorer 11 niet meer ondersteund. Sommige smart-tv's, oudere iPads en oudere iPhones waren ook nog afhankelijk van deze ondersteuning van Internet Explorer 11. Daardoor werkt Kerkdienstgemist nu ook niet meer op sommige smart-tv's, oudere iPads en oudere iPhones.

Dit is natuurlijk erg jammer en frustrerend. Wij kiezen er echter voor om de grote groep met moderne apparaten te ondersteunen en niet de kleine groep met verouderde apparaten.

Wij ondersteunen altijd de meest recente versies van browsers. Dat wil zeggen dat ieder apparaat met een recente browser Kerkdienstgemist kan gebruiken. Ongeacht of het een telefoon is, smart tv, laptop of computer. Met een up to date browser kan Kerkdienstgemist altijd gebruikt worden.

Wat kunt u nog proberen?

Als u de melding krijgt dat de browser niet meer ondersteund wordt op uw tv zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

Over Smart TV's

Op smart-tv’s vind je allerlei apps, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. De grote tv-merken hebben allemaal een eigen smart-tv systeem met een eigen uiterlijk en app-store. Sony en Philips gebruiken bijvoorbeeld Android TV, LG heeft WebOS en Samsung gebruikt Tizen.

Bron: consumentenbond

Er worden heel veel verschillende smart-tv's verkocht. Veel van deze TV's hebben een eigen besturingssysteem. Soms heeft één merk zelfs verschillende besturingssystemen. Ook brengen merken nieuwe besturingssystemen uit en stoppen dan met het ontwikkelen van oude systemen.

Wij kunnen niet voor Sony, Philips, LG, Samsung, Apple en alle andere merken apps ontwikkelen en dan ook nog eens voor alle verschillende varianten die ze de afgelopen jaren uitgebracht hebben. We hopen dat er op enig moment standaardisatie plaatsvind in de markt met smart-tv's. Zodat wij één app kunnen ontwikkelen die op vrijwel alle smart tv's gebruikt kan worden. Op dit moment is dat nog niet mogelijk.

Naast Apps is het vaak ook mogelijk om op een smart tv met een browser websites te bekijken. Dit kan dan soms gebruikt worden om Kerkdienstgemist te bekijken.

Kerkdienstgemist kan bekeken worden met iedere moderne browser. Daarvoor maakt het niet uit of het een tv is of een telefoon of een horloge. Als een smart-tv Kerkdienstgemist niet kan bekijken is dat dus omdat er geen moderne browser op zit.

Wij vinden het raar dat fabrikanten geen updates beschikbaar maken voor de browsers van smart-tv's of tv's verkopen die zelfs bij aanschaf zich al niet aan standaarden houden. Wij zijn daarin niet alleen, ook de consumentenbond is kritisch over de ondersteuning van fabrikanten van smart tv's.

Als Kerkdienstgemist zullen we blijven zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Zodra er meer standaardisatie is en wij bijvoorbeeld één app kunnen ontwikkelen die bij vrijwel alle smart tv's werkt dan word het voor ons mogelijk om smart-tv's te ondersteunen.

Ondersteuning van TV's

Via Kerkdienstgemist kunt u kijken naar de diensten van uw kerk. Dit kan op uw computer, telefoon, tablet of tv. Voor het kijken op tv bieden wij verschillende mogelijkheden:

Delta en Caiway Settopbox

Bent u klant bij kabelaanbieder Delta of Caiway? Met Delta kunt u gebruikmaken van de Kerkdienstgemist app voor de settopbox van Delta. Caiway heeft een settopbox met kerkdienstgemist App

MAG settopbox

Naast de settopbox van Delta ondersteunen wij ook de (Infomir) MAG settopbox. Een klein kastje voor het afspelen van Kerkdienstgemist uitzendingen op de tv. Deze wordt met een HDMI kabel aangesloten op de tv en via wifi of een kabel aangesloten op de internetverbinding. Op onze website leest u alles over het gebruik en de installatie van de settopbox.

Chromecast

Met de Kerkdienstgemist app en Chromecast kunt u uitzendingen afspelen op uw tv. De Chromecast is een klein apparaat dat via een HDMI ingang wordt aangesloten op de tv. Zie voor meer uitleg dit artikel van de consumentenbond. De Chromecast is verkrijgbaar in de meeste elektronicawinkels.

Als u overweegt om een Chromecast aan te schaffen raden wij u aan om een Chromecast te kopen van de derde generatie of hoger. Eerdere generaties kunnen problemen hebben met het afspelen van formaten waarmee sommige kerken uitzenden.

Met de Kerkdienstgemist app kunt u de uitzending van uw kerk starten op de chromecast.

Veelgestelde vragen

Kan ik met een smart tv naar Kerkdienstgemist kijken?

Op vrijwel iedere tv kan er naar Kerkdienstgemist gekeken worden door gebruik te maken van een Chromecast. Daarnaast is het mogelijk om de MAG settopbox of de Delta settopbox te gebruiken.

Wat is een browser?

Een browser is het programma dat je gebruikt om internetpagina's mee te bekijken. Edge (het e icoontje in windows) is een browser. Andere browsers zijn Chrome, Firefox en Safari.

Kerkdienstgemist kan bekeken worden in elke browser die moderne standaarden ondersteund. Zelfs een beetje oude browsers doen het gewoon. Alleen browsers die echt heel sterk verouderd zijn ondersteunen wij niet meer.

Veel smart-tv's hebben echter een browser die zó verouderd is of zich zo sterk niet aan standaarden houdt dat onze website niet bekeken kan worden. Dit geld zowel voor nieuwe smart-tv's als oude smart-tv's.

Welke browsers ondersteunen jullie?

Wij ondersteunen alle up-to-date browsers. Onderstaande browsers worden in ieder geval ondersteund. Weet je niet zo goed welke je moet kiezen? Chrome werkt goed samen met Google producten en Firefox kunnen we aanbevelen als je privacy belangrijk vind.

Waarom hebben jullie dit niet vooraf gecommuniceerd?

Terechte vraag. Het antwoord is een beetje technisch. Om de update te doen die we wilden doen moesten we ondersteuning voor specifiek Internet Explorer 11 stoppen. Internet Explorer 11 is erg oud, zo oud dat ook Microsoft (de maker van Internet Explorer) gestopt is met ondersteuning.

Uit onze statistieken wisten wij dat minder dan 0.5% van de kijkers Kerkdienstgemist gebruikt met Internet Explorer. We weten niet wie dat zijn. Het is gemakkelijk om Internet Explorer te vervangen door Firefox of Chrome. We hebben dus de ondersteuning beëindigd en een melding toegevoegd waarbij mensen met Internet Explorer zien dat ze een andere browser moeten gebruiken. Dit is een gebruikelijke aanpak.

Wat we niet wisten was dat er ook enkele smart tv's waren die óók afhankelijk waren van deze ondersteuning van Internet Explorer. Omdat we een aantal vragen kregen over smart tv's hebben we besloten toch tekst en uitleg te geven. Bij smart tv's is het vaak wat moeilijker om een andere browser te installeren.

Wat bedoelen jullie met standaardisatie?

Wanneer wij één app zouden kunnen ontwikkelen die het op alle moderne smart tv's doet dan kunnen wij smart tv's ondersteunen. Dit noemen we standaardisatie.

Een voorbeeld van standaardisatie, die er nu al is, is javascript. Iedere browser ondersteund javascript. Onze website is gemaakt met javascript en dus kan onze website op iedere browser gebruikt worden.

Sommige smart tv's echter hebben een eigen variant op javascript of gebruiken een zwaar verouderde versie van javascript. Daardoor werkt onze website niet op de browser van deze smart tv's.

Waarom doet netflix het wel op mijn smart tv?

Als netflix het niet zou doen op een tv dan zou niemand die tv kopen. Samsung, Sony, LG en Philips zorgen er dus zelf wel voor dat netflix het doet.

Als Kerkdienstgemist kunnen wij geen losse app ontwikkelen voor Sony, Philips, LG, Samsung en alle andere merken. Daar hebben we eenvoudigweg de capaciteit niet voor.

Onze website voldoet echter gewoon aan de gangbare standaarden. We vinden het dan ook vreemd dat er "smart" tv's zijn die nieuw uit de doos al een verouderde browser hebben. Dat is niet onze keus, dat ligt echt aan de fabrikanten van smart tv's die nieuwe tv's verkopen met sterk verouderde technologie.

Jullie ondersteunen geen smart tv's, wat bedoelen jullie daarmee?

Het is mogelijk om Kerkdienstgemist te bekijken via een Chromecast, via onze website, de Mag settopbox of de Delta settopbox. De software hiervoor schrijven wij zelf en als er een probleem is lossen we dat op. Wij ondersteunen dus gebruik via onze website, Chromecast, de Mag settopbox en de Delta settopbox.

Omdat er heel veel verschillende smart tv's zijn met allemaal hun eigen besturingssystemen zouden wij heel veel verschillende apps moeten maken, voor al die verschillende merken en systemen. Daar hebben wij de middelen niet voor.

Het kan zijn dat op sommige smart-tv's Kerkdienstgemist wel werkt. Het kan ook voorkomen dat Kerkdienstgemist.nl eerst wel werkt en vervolgens niet meer door een update.
Dit geldt zowel voor oudere als nieuwe tv's. Hopelijk is er over een aantal jaar een standaardisatie waardoor het mogelijk wordt ondersteuning te bieden voor smart-tv's.

Waarom maken jullie geen app voor Samsung, Sony, Philips of LG?

Het kost veel tijd om zulke apps te ontwikkelen en te onderhouden. Naast Samsung, Sony, Philips en LG zijn er nog meer merken TVs die allemaal hun eigen besturingssysteem hebben. Soms hebben merken verschillende besturingssystemen naast elkaar, waarvan sommige wel onderhouden worden en andere niet.

Bijvoorbeeld Samsung. Op dit moment brengt Samsung TVs uit met Tizen, maar Samsung heeft ook TVs uitgebracht met andere besturingssystemen en er is geen garantie dat Samsung Tizen blijft aanbieden. Dat is alleen Samsung, dan zijn er ook nog Sony, Philips, LG en andere merken. Al deze merken hebben smart tv's met verschillende besturingssystemen. Die overvloed aan systemen en eigen appstores kunnen wij niet voorzien van apps.

Terwijl onze website bekeken kan worden met iedere up-to-date browser. Iedere up-to-date browser kan naar Kerkdienstgemist.nl gaan en krijgt onze website te zien. Ongeacht het merk TV of browser. Dat betekent dus dat Kerkdienstgemist alleen niet gebruikt kan worden als de smart TV een erg oude browser heeft. Wij vragen ons af waarom er splinternieuwe TVs uit de doos komen die al zo verouderd zijn dat ze onze website niet kunnen weergeven. Dat is wel raar toch?

Wat wij wel doen is Kerkdienstgemist geschikt maken voor chromecast. Een chromecast kan met vrijwel elke TV gebruikt worden. Op deze manier ondersteunen wij één systeem waarmee met zo veel mogelijk TVs naar Kerkdienstgemist gekeken kan worden. Daarnaast is het mogelijk om een MAG settopbox of de Delta settopbox te gebruiken.

Waarom updaten jullie je website?

Wij updaten onze website en apps regelmatig om nieuwe mogelijkheden in te bouwen en om ervoor te zorgen dat onze website ook werkt met nieuwe technologieën en apparaten.