Starten met uitzenden

Wat hebt u nodig om te beginnen met uitzendingen? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

  1. Apparatuur voor de audio en video bronnen
  2. Een encoder zet de audio en/of video bronnen om tot een web-vriendelijk formaat, de zogenaamde video- of audio-stream
  3. Een stabiele (vaste) internet verbinding in de kerk of de plaats vanwaar u uitzendt
  4. Distributie van uw stream en eventuele opslag van de opname door Kerkdienstgemist
  5. Afspelen op verschillende apparaten

Apparatuur #

Audio en video bronnen #

De video- en audio bronnen zouden in de meest eenvoudige opzet de webcam en microfoon van een laptop kunnen zijn (zie Eenvoudige opzet met laptop). Waarschijnlijk hebt u al bepaalde apparatuur in uw kerk zoals een mengpaneel of een beamer. Welke apparatuur er gebruikt wordt hangt in grote mate af van uw wensen en eisen, het budget, hoe snel het op te zetten valt, de gewenste eenvoud van bediening, enzovoort.

Beamer #

Het is ook mogelijk om de beelden van uw beamer uit te zenden. De beamer zelf is daarbij niet de bron maar de presentatie-software. Zie bijvoorbeeld OBS met een beamer voor informatie over het uitzenden van beamer beelden met de OBS software.

Encoder #

Een encoder is nodig om er voor te zorgen dat de audio en videobronnen klaargemaakt worden voor online distributie door het te comprimeren en een formaat te geven waarmee de livestream soepel kan afspelen.

Er kan een keuze worden gemaakt tussen hardware en software encoders. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een hardware encoder is gemakkelijk en betrouwbaar, deze hoeft slechts één keer ingesteld te worden waarna deze meestal alleen aangezet hoeft te worden om de uitzending te starten. Bij een software encoder hoeft er geen apart apparaat aangeschaft te worden en is er ook goede gratis software beschikbaar. Daartegenover staat dat het wel een goede computer moet zijn met genoeg rekenkracht zodat er geen problemen ontstaan in de stream als de computer het niet aankan.

Service partners #

Kerkdienstgemist specialiseert zich in de ontwikkeling en het onderhoud van de service om uw uitzending eenvoudig bij kijkers en luisteraars te brengen (het streaming platform). Heeft u vragen over wat voor apparatuur of encoder voor uw kerk het beste is, laat u dan adviseren door een van onze betrouwbare servicepartners voor een passende oplossing.

Streamen met Kerkdienstgemist #

Om te streamen met Kerkdienstgemist moet de encoder aangesloten worden op ons platform. Het instellen van de encoder zorgt voor deze verbinding met Kerkdienstgemist. Na het instellen van de encoder is het voor de meeste hardware encoders genoeg om deze simpelweg aan te zetten om te starten met streamen. Voor software encoders zal er veelal iets van een knop met "Starten met streamen" of iets dergelijk beschikbaar zijn. Dit verschilt per encoder. Informatie over verschillende encoder instellingen kunt u hieronder vinden. Heeft u meer hulp nodig bij installatie en aansluiting neem dan gerust contact op met een van onze servicepartners.

Audio encoders #

Uitleg over hoe de audio encoders ingesteld moeten worden vindt u onder:

Uitleg over specifieke audio encoders vind u onder:

Video encoders #

Uitleg over hoe de video encoders ingesteld moeten worden vind u onder:

Uitleg over specifieke video encoders vind u onder:

Eenvoudige opzet met laptop #

De meeste eenvoudige opzet met zo weinig mogelijk apparatuur is met een laptop, aangezien de meeste laptops over een interne webcam en microfoon beschikken . Het aansluiten van een headset of externe microfoon of een wat betere kwaliteit camera kan een goede optie zijn. Dit maakt het ook mogelijk om vanuit een andere locatie uit te zenden. Uw pastor kan bijvoorbeeld vanuit huis een uitzending verzorgen. In deze opzet kunt u gebruik maken van (gratis) software encoders:

Audio #

Wilt u enkel audio uitzenden dan kunt u kiezen uit encoders als SAM Cast, BUTT of Rocket Broadcaster. Als bron selecteert u dan de microfoon van uw laptop.

Video #

Voor een video uitzending kunt u OBS gebruiken: OBS instellingen. In OBS dienen de webcam en microfoon geselecteerd te worden als bron voor de uitzending.

Stream en opname inplannen #

Nadat de encoder is ingesteld kunt u op elk gewenst moment beginnen met streamen. Bij de uitzending wordt dan 'Nu live' weergegeven. Wilt u een eigen titel bij de uitzending weergeven en een omschrijving of spreker dan moet deze uitzending van tevoren ingepland worden. Een vaste uitzending kunt u laten herhalen, handig bijvoorbeeld bij een wekelijks terugkerende kerkdienst. De details (titel, spreker, beschrijving, etc) kunnen dan per uitzending worden aangepast. Aan de omschrijving van de uitzending kunnen standaard opmaak en links toegevoegd worden.

Ook als u wilt dat de uitzending wordt opgenomen moet deze worden ingepland, zie Uitzending inplannen. Een opname wordt standaard maximaal 12 maanden bewaard (deze bewaartermijn is instelbaar), maar kan ook eerder verwijderd worden. U kunt de opname downloaden voor eigen archief.

Let op:

Livestreamen kan altijd, maar een opname moet wel ingepland worden. Een livestream die niet ingepland is met opname wordt dus niet bewaard, zie: Uitzending inplannen

Privé streamen en privé opnames #

Publieke uitzendingen komen standaard beschikbaar op onze website en app. Wanneer een uitzending privé is dan is deze alleen af te spelen voor geregistreerde gebruikers en apparaten. Dit wordt de gesloten gebruikersgroep genoemd in de beheeromgeving.

Het is ook mogelijk om uw kerk helemaal niet zichtbaar te maken op Kerkdienstgemist.nl of in de app. Dan kunt u uw kerk verbergen. Bekijk ook onze AVG richtlijnen.

Het is belangrijk om te weten dat de instellingen voor de stream en de instellingen van de opname los van elkaar staan.

Privé instellingen voor de livestream gelden voor alle uitzendingen, ook als de instellingen voor de opname anders zijn.

Zie meer informatie over privé uitzendingen of het uitzenden van een enkele privé uitzending.

Een opname uitzenden #

Er zijn twee mogelijkheden om een opname uit te zenden. Als eerste kan er een opname geüpload worden. Bij het uploaden kan dan een datum in de toekomst geselecteerd worden. Belangrijk is dan om "publiceer" op een andere waarde dan "direct" te zetten. Vanaf die dag en tijd is de opname dan zichtbaar en af te spelen, deze wordt niet als live weergegeven.

Is het wel gewenst dat de opname als live wordt uitgezonden, zie dan de voorbeelden onder Live uitzenden opname.

Uitzendingen brengen bij kerkleden #

De uitzendingen komen standaard beschikbaar op onze website en in de app. Daarnaast zijn nog een aantal andere oplossingen om er voor te zorgen dat alle kerkleden de uitzendingen kunnen meebeleven.

Op Kerkdienstgemist.nl #

De uitzendingen zijn op de kerkpagina op onze publieke website Kerkdienstgemist.nl te vinden. Op Kerkdienstgemist.nl kunnen gebruikers een toegangsverzoek doen om toegang te krijgen voor privé uitzendingen. Het is ook mogelijk om gebruikers zelf toe te voegen in de beheeromgeving. Uitleg over gebruik van onze publieke website vindt u op onze info pagina's voor gebruikers.

App #

Voor telefoon en tablet is er een aparte app ontwikkeld voor Android en iOS. Met de combinatie app en Chromecast kunnen uitzendingen eenvoudig op de TV afgespeeld worden.

TV #

Naast dat er met de app en Chromecast uitzendingen afgespeeld kunnen worden heeft Kerkdienstgemist een applicatie ontwikkelt voor de Settopbox van Delta. Een settopbox is een apparaatje dat aangesloten kan worden op de TV en die als een ontvanger werkt waarmee de uitzendingen afgespeeld kunnen worden. De meeste settopboxen zijn redelijk makkelijk voor de meeste gebruikers.

Kerkdienstgemist heeft ook software ontwikkelt voor onder andere MAG settopboxen. Deze zijn verkrijgbaar via onze servicepartners. Nadat een settopbox is geïnstalleerd heeft deze toegang tot privé uitzendingen van de kerk.

We bieden voorlopig geen ondersteuning voor smart-tv's, voor uitgebreidere uitleg waarom zie onze gebruiker info pagina's.

Luister kastjes #

Voor gebruikers zonder smartphone, computer of die gewoon behoefte hebben aan een eenvoudige oplossing zijn er luisterkastjes zoals een Lukas kastje. Als een Lukas kastje is toegevoegd aan de beheeromgeving dan heeft deze toegang tot de privé uitzendingen van de kerk.

Op eigen website plaatsen #

Het is mogelijk om een speler met de uitzendingen (live en opnames) te plaatsen op de eigen website. Een speler met de privé uitzendingen zou op een besloten deel na inlog geplaatst kunnen worden.

Voor meer mogelijkheden voor het delen van uitzendingen, zie: Delen uitzendingen.

Privé uitzendingen #

Er zijn ook verschillende opties naast een speler op de website om gebruikers (tijdelijk) toegang te geven voor privé uitzendingen, zie hiervoor de pagina: Beschikbaarheid privé uitzendingen

Lees meer

Beginnen met Kerkdienstgemist Checklist voor de uitzending