Licenties

In elke kerkdienst wordt muziek gebruikt. In veel gevallen gaat het om auteursrechtelijk beschermd materiaal dat niet zomaar op internet mag worden uitgezonden.

Licenties voor kerken #

Voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat via Kerkdienstgemist wordt uitgezonden moet de kerk een Streaming Licentie hebben. In Nederland wordt dit geregeld door Buma-Stemra. Speciaal voor de kerken biedt de CCLI (Christian Copyright Licensing International) deze licentie aan tegen gereduceerd tarief. Onder deze licentie vallen zowel het rechtstreeks uitzenden van een kerkdienst als het terugkijken of beluisteren van een opname. Zie de pagina Buma Streaming Licentie op de website van CCLI.

Met de Buma Streaming Licentie mag muziek worden gestreamd die bij de Buma is gedekt. Dit kan zowel christelijke als andere muziek zijn.

Voor bovenstaande licenties geldt dat minder dan de helft van de auteurs of componisten is aangesloten bij Buma-Stemra. Voor het uitzenden van veel liederen is toestemming van de auteur of componist zelf vereist.

Een goed overzicht hiervan kan gevonden worden in de Licentie Checker die verderop deze pagina staat.

Downloaden opnames #

De streaming licentie is niet bedoeld voor downloads, toch wordt dit toegestaan indien de kerk een Streaming Licentie heeft. U kunt op Kerkdienstgemist.nl de mogelijkheid tot downloaden van uitzendingen uit zetten. Zie: Downloadknop verbergen.

Landelijke regelingen #

Veel kerkverbanden hebben een eigen regeling. Zo betaalt de PKN jaarlijks een bedrag aan Buma/Stemra waardoor alle plaatselijke gemeenten die zijn aangesloten bij de PKN muziek in de eredienst mogen gebruiken zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Deze regeling geldt echter niet voor het uitzenden van muziek op internet, dus hiervoor moet wel de Streaming Licentie worden aangeschaft.

Voor afbeeldingen en teksten die zelf zijn gemaakt, is het aan u om aan de desbetreffende persoon toestemming te vragen en zijn of haar naam erbij te vermelden.

Licentie checker Christiaan Heidema #

Christiaan Heidema heeft een online hulpmiddel gemaakt om uit te zoeken welke licenties je als kerk nodig hebt voor het beamen, uitzenden van kerkdiensten en het exploiteren van een jeugdsoos. De tool is beschikbaar via de website van Christiaan Heidema.

Tijdelijke regeling Liedboek Online #

Met een licentie op Liedboek Online mogen tijdelijk de teksten uit het liedboek in de stream worden geprojecteerd. Voor het ten gehore brengen van de liederen zelf is natuurlijk nog steeds een (Buma) licentie nodig. Deze regeling komt voort uit de maatregelen rondom het coronavirus.

Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van het Liedboek. Neem voor vragen contact op met de organisatie van het Liedboek. Het gaat hier dus uitsluitend over het tonen van teksten in de videostream.

Externe informatie #

Disclaimer #

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie zie: Disclaimer.

AVG richtlijnen